Termék részletekChippendale stílusú antik bútorok

Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok
  • Chippendale stílusú antik bútorok

Termék kosárba helyezése
Cikkszám
ildare_366231
Megosztom
Funkciók
A termék tulajdonságai

Id. Thomas Chippendale (1718- 1779) bútortervező névadója a XVIII. századi Angliában kialakult bútorstílusnak. 

 

A bútorok formavilága napjainkra többé- kevésbé globalizálódott, de több száz évvel ezelőtt még, főleg a szállítási költségek miatt nem csak időrend szerint, de földrajzilag is jól elkülöníthető stíluselemekkel tették kezük munkáját egyedivé az asztalosmesterek.

Az 1800- as évekig a bútorok stílusait itt, Magyarországon az adott kor vezető eszmerendszere szerint nevezték el - pontosan, mint az építészet stílusirányzatait (gótikus, reneszánsz, barokk......) -, Franciaorszában az éppen uralkodó királyukról kaptak nevet, Angliában jellemzően egy- egy jeles tervező volt a névadó. Mai köztudatban, itt Magyarországon az angliaihoz hasonlóan Michael Thonet nyert el csak olyan ismertséget, hogy az általa kigondolt technikával, ötletekkel készülő bútorokat nevével azonosítsuk.

 

Chippendale tevékenysége idején lépett a barokk helyére a rokokó, a bútorok formáit, díszítéseit vizsgálva erőltetett lenne rokokónak nevezni a chippendale stílusú bútorokat, így helyes az angol megközelítés. Leginkább XV. Lajos király idején született francia bútorok hangulata adhatja vissza a rokokó hangulatát számunkra. 

 

Az 1700- as évekre már jelentős, jól működő gyarmatbirodalommal rendelkező Anglia nagy tömeggel kezdte asztalosai számára gyarmatairól beszállítani egzotikus fáit (mahagóni, ébenfa, paliszander). A nagy kereszmetszetekből, homogén faszerkezetből könnyen megmunkálható, kiváló asztalos alapanyagok állíthatók elő. Chippendale elsők között ismerhette fel az ebben rejlő lehetőséget.

 

A chippendale stílusú bútorok alapanyaga mellett a felhasznált stíluselemek alapgondolatai is részben származhatnak Európától távoli országokból (székek áttört támlái kialakításán megfigyelhető kínai, távolkeleti bútorok hatása). Több galéria kínál olyan chippendale stílusú bútort, amelyek kínai bútorok áttervezése, hasonlóan jelenhettek meg például a herendi porcelánmanufktúra modellei között a kínai mintákkal díszített étkészletek.

 

Szinte folyamatosan napjainkig készítenek stílbútorokat chippendale stíluselemeket felhasználásával.

 

- Chippendale bútorok >>>

.

Kiegészítő termékek
Neobarokk kisszekrény
82 000 Ft + ÁFA (104 140 Ft)
Neobarokk zsámoly
88 000 Ft + ÁFA (111 760 Ft)

Vélemények a termékről
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!