Termék részletekRetro stílusú bútorok

Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok
  • Retro stílusú bútorok

Termék kosárba helyezése
Cikkszám
ildare_203444
Megosztom
Funkciók
A termék tulajdonságai

A retro stílus az 50- es, 60- es, 70- es évek nosztalgikus alapú visszaidézése. Megfigyelhető emberi, ízlésünkre a legnagyobb hatást a felnőtté válásunkig ért élmények teszik. Így érezhetjük magunkat otthonosan 30 - 40 éves zenét hallgatva, gyermekkori bútoraink között, de minden újabb keletű stílus elemeit modernnek, korábbiak pedig klasszikussá érnek szemünkben. 

 

Európában a bútorépítésben az 50- es évektől fokozatosan egyre nagyobb teret nyertek a skandináv tervezők munkái. A második világháború utáni újjáépítés jelentős energiákat emésztett fel, ezért a könnyű gyárthatóságú, egyszerű vonalú bútorokra jelentkezett igény. A tervezők bizonyosan merítettek az art deco vonalaiból és a bauhaus műszaki megoldásaiból, hogy kedvező áron szélesebb rétegnek jól használható, praktikus bútorokat tudjanak kínálni.

 

Magyarországon a bútorok formái késve és lebutítva, de követik az európai trendeket. A bútorépítésben a retro időkben nyugatról átszivárgó formavilág, keletről a gyártási minőségben, alapanyaghasználatban a minőséget háttérbe szorító mennyiségi szemlélet alakította otthonaink bútorvilágát. Ezért találkozhatunk gyakrabban kiváló minőségű, nemesebb faanyagokól készült 50- 60 éves bútorokkal, mint 30- 40 évessel. 

 

Északamerikát sokkal kevésbé viselte meg a világháború, az olajválság koráig az 50- es évektől. Szinte minden emberi alkotás eufólikus hangulatban az anyagiakban megnyilvánuló tehetősséget sugározta. Amerikáról sokaknak a rock and roll, a rózsaszín Cadillac mellet a gyorséttermek króm, piros műbőr fotelei, alumínium szegélyű asztalai ugranak be. Az otthonokban ekkor jelentek meg a pasztell- kék, zöld a barack, a szoba vagy konyha szappan- mintás bútorok. 

 

A retro korszakában megjelenő bútorok jellegzetesen díszítő elemektől mentesek, alapvetően célszerűek. A geometriai formák játékossága - ha minden darabon nem is - de székek sziluettjén sokszor megfigyelhető. A szekrények téglatestek, látványelem legfeljebb a fejre állított, kis terpeszállású lábak. Futurisztikus elemek jelennek meg a bútorok formavilágában. A gyakorlatasság hozta be a fémeket a bútorgyártásba, könnyen jutunk kellően szilárd vázakhoz, ezért sok bútor - főként ülőbútor készül vas lábakkal. Az 50- es, 60- as években szinte kivétel nélkül a bútorok vas elemeit krómozták, kedvelték az üveg- felületeket. A vas elemek kezelése jellemzően később porfestéssel (elektrosztatikus eljárás, ami rendkívül kopásálló felületet erdményez) történt. 

 

A bútorok építéséhez alapanyagként sokszor nemes faanyagokat használtak, teakfa, mahagóni, dió (szériabútorokon bükk) jellemző. A karakteresebb rajzolatú tölgyfával, kőrissel nem találkozni, így tudták a bútorok tervezői a modern formatervezés felé irányítani a figyelmet. A furnérozott bútorok mellett megjelentek a laminált forgácslapból készített, tömegigények kielégítését szolgáló darabok.

 

- retro bútorok >>>

.

Kiegészítő termékek
Lámpa, retro
8 000 Ft + ÁFA (10 160 Ft)
Retro csillár
12 000 Ft + ÁFA (15 240 Ft)
 Retro konyhai lámpa
8 000 Ft + ÁFA (10 160 Ft)
Saratov hűtők
48 000 Ft + ÁFA (60 960 Ft)
Hasonló termékek
Retro, "Erika" székek
14 000 Ft + ÁFA (17 780 Ft)
Három részes konyhaszekrény, retro
34 000 Ft + ÁFA (43 180 Ft)

Vélemények a termékről
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!